LOADING CLOSE

AVANTAJELE RECICLĂRII DEEE, RISIPA TEHNOLOGICĂ A VIITORULUI

AVANTAJELE RECICLĂRII DEEE, RISIPA TEHNOLOGICĂ A VIITORULUI


AVANTAJELE RECICLĂRII DEEE, RISIPA TEHNOLOGICĂ A VIITORULUI

2020.12.10


DEEE, sau deșeuri de echipamente electrice și electronice, sunt un tip de deșeuri relativ nou, deseori considerat dificil de tratat. Într-adevăr, materialele clasificate drept DEEE nu sunt biodegradabile și pot conține substanțe dăunătoare mediului.

Tratarea DEEE are totuși avantajul de a permite recuperarea unui număr mare de metale prețioase și componente, inclusiv:

  • Fier (30%)
  • Materiale neferoase (15%)
  • Materiale plastice (30%)
  • Plăci electronice (5%)
  • Motoare mici (cantitate variabilă)
  • Cabluri electrice (1%)
  • Baterii cu plumb (cantitate variabilă)
  • Baterii stilou (cantitate variabilă)
  • Condensatoare (cantitate variabilă)
  • Refuz mixt (2%)

 

Sistemele proiectate de FORREC pentru gestionarea DEEE au impact „zero” asupra mediului și sunt dezvoltate pentru a asigura controlul fluxurilor de aer, a prafului din măcinare și recuperarea completă a pieselor periculoase (precum condensatoare și baterii). În plus, fabricile sunt proiectate pentru a realiza o reducere a costurilor procesului, datorită și conceptiei lor personalizate, 

care este întotdeauna realizata în funcție de nevoile specifice ale clientului.

Cercetarea continuă permite Forrec să îmbunătățească întotdeauna eficiența și fiabilitatea sistemelor sale, cu accesorii care permit automatizarea proceselor și eliminarea ineficiențelor datorate tratarii manuale.

Un exemplu de excelență: sistemele Forrec pentru tratarea a 120 de frigidere pe oră, una dintre cele mai mari din lume.

Grupul Derichebourg, o companie de frunte franceza în tratamentul R1 (aparate frigorifice și de aer condiționat) și R2 (aparate electrocasnice mari) a ales tehnologia și experiența Forrec pentru o linie de tratament de 120 frigidere / oră.

Frigiderele sunt un exemplu foarte comun de deșeuri DEEE. Noutatea absolută este însă numărul de frigidere tratate pe oră: o capacitate fără precedent.

Comparativ cu sistemele mai tradiționale, soluțiile Forrec au extins operațiunile automatizate de pretratare în conformitate cu standardul WEEE LABEX, care impune ca frigiderele la intrare să fie catalogate, cântărite și clasificate în funcție de dimensiune, tip și sarcină. Întreaga serie de clasificări a fost automatizată. Pentru catalogare, au fost studiate un sistem automat de cântărire a frigiderului și un sistem laser care detectează dimensiunile și determină grosimea izolației. Există, desigur, verificări pe care operatorul trebuie să le facă, dar acestea sunt minime.


Deseu DEEE

  • Fier (30%)
  • Materiale neferos (15%)
  • Materiale plastice (30%)
  • Placi electronice (5%)
  • Cabluri electrice (1%)
  • Refuz mixt (2%)
  • Rest (17%)

null


Dar cum este procesat un frigider?

În prima fază de pretratare, frigiderul este pregătit pentru a fi introdus în linia de procesare. Pre-tratarea este manuală, iar operatorii separă unele componente de frigider, cum ar fi cablul electric, orice rafturi de sticlă, lămpi, plăci electronice și lemn.

Următoarea fază se referă la siguranța sau recuperarea în care frigiderul ajunge la stația de golire a circuitului frigorific unde compresorul sau circuitul frigorific sunt găurite pentru a aspira gazul și uleiul conținut și trimise către un sistem centralizat care separă uleiul de gaz. Compresorul și circuitul frigorific sunt ulterior îndepărtate de un operator folosind foarfece și trimise pentru reciclare specifică.

Apoi porțiunea automată a sistemului începe în momentul în care frigiderul intră în faza de mărunțire. În fiecare fabrică există un turn de mărunțire echipat cu mașini puternice care produc bucăți de 30 și 10 mm până la pulverizarea poliuretanului. Frigiderul trece în turnul de mărunțire unde există două tocătoare cu caracteristici diferite în cascada.

Materialul redus în bucăți mici este apoi supus diferitelor faze de separare:

separatoare magnetice pentru fier, separator cu aer pentru poliuretan, separatoare densimetrice pentru restul componentelor. Aceste operații secvențiale permit separarea completă a tuturor componentelor, care sunt fier, aluminiu, cupru, poliuretan și plastic.

Această întreagă fază se desfășoară într-o zonă închisă pentru a preveni dispersarea poluanților în mediu. Aerul este aspirat și filtrat, iar gazul este trimis la sistemul final de tratare.

Poliuretanul, care este cel mai greu material de depozitat, este trimis la un sistem de compactare pentru a fi transportat în siguranță la destinație.

Această instalație specifică folosește un sistem criogen (cu azot) pentru a trata gazul care este aspirat în timpul tratamentului și supus unui proces termic la temperatură scăzută. Acest tratament modifică starea gazului, ducându-l din gaz în cel lichid și, prin urmare, ușor de depozitat în containere pentru transport către companii specializate pentru eliminare.

FORREC ofera o gama larga de produse si solutii adaptate nevoilor clientilor precum statii de sortare materiale speciale, tocatoare sau site cu discuri.