LOADING CLOSE

CONSIDERATII DESPRE PRESE DE BALOTAT ORIZONTALE CU LEGARE AUTOMATA

CONSIDERATII DESPRE PRESE DE BALOTAT ORIZONTALE CU LEGARE AUTOMATA


CONSIDERATII DESPRE PRESE DE BALOTAT ORIZONTALE CU LEGARE AUTOMATA

2020.03.01


Presele de balotat orizontale cu legare automata sau asa-numitele prese cu canal sunt destinate reducerii volumului deseurilor. Toate consideratiile despre performantele acestor echipamente trebuie facute din perspectiva greutatii specifice a materialelor balotate si a cantitatii de material care trebuie compactat in unitatea de timp. Daca pentru deseurile de sticle PET vrac discutam de o greutate specifica de 25-35 kg/mc, deseurile de hartie au o greutate specifica de 100-150 kg/mc, iar deseurile solide urbane au o greutate specifica de 250-350 kg/mc. Deci un container de 40 mc contine 1-1,2 t de PET sau 10-14 t de deseu solid urban. Intr-un ciclu de functionare, berbecul unui asemenea echipament are o cursa fixa dus-intors, deci compacteaza acelasi volum. Pentru o functionare corecta, acest volum trebuie sa fie “umplut” cu materialul care urmeaza a fi compactat. Umplerea acestui volum se face in majoritatea cazurilor cu conveioare cu banda sau cu lant. Este evident ca performanta unei prese de balotat este direct influentata de capacitatea conveiorului de alimentare de a “umple” optim buncarul presei pe care o deserveste. Pentru a fi siguri ca “umplerea” acestor echipamente este optima, unii producatori ai preselor de balotat orizontale cu legare automata, precum Macpresse, sunt si producatorii conveioarelor

de alimentare, intr-o gama suficienta pentru a acoperi nevoile clientilor. Ar trebui sa vorbim de fapt de un ansamblu: presa de balotat – conveior de alimentare. Revenind la performante: ansamblul presa de balotat – conveior de alimentare trebuie sa asigure un grad ridicat de compactare a balotilor (greutate specifica ridicata), o productivitate ridicata (numar ridicat de baloti in unitatea de timp), o fiabilitate ridicata (mai ales in cazul in care fac parte dintr-o linie automata de sortare), costuri operationale scazute (consum redus de energie pe tona balotata, intretinere si reparatii previzionate, durata de viata ridicata), pastrarea performantelor in timp, sa furnizeze informatii despre starea de functionare, productie, consumabile etc. Este important de tinut seama ca o presa care este integrata intr-o linie de operare, cum este cazul statiilor de sortare a deseurilor, trebuie sa aiba performante mai ridicate (fiabilitate, viteza, intretinere usoara, pastrarea performantelor in timp, informatii furnizate) fata de o presa dintr-un supermarket. In cazul statiilor de sortare a deseurilor cu grad ridicat de automatizare, performantele cerute ansamblului presa de balotat – conveior de alimentare sunt si mai ridicate. De asemenea, presele de balotat deseuri solide urbane sunt prese speciale, diferite de presele de balotat deseuri reciclabile.



De exemplu, o presa Macpresse Mac 110L (Fig.1), care are o capacitate de balotare de 35 t/ora de deseu solid urban, produce baloti de 1,1×1,1×2 m de 2 t, reducandu-i de 4 ori volumul. Costurile se mai reduc si prin scaderea considerabila a timpului de manevrare/ incarcare/desca care, atat la locul de balotare, cat si la groapa de gunoi. Pentru cresterea duratei de viata, Macpresse blindeaza camera de presare cu placi din aliaj rezistent la uzura HARDOX, usor de inlocuit. Pentru aplicatii speciale (de exemplu, balotarea deseurilor combustibile), Macpresse are optiunea legarii balotilor cu fir de plastic, nu doar cu sarma metalica. Legarea cu fir de plastic are avantajele ca: nu rugineste, firul de plastic este combustibil, balotul se desface usor prin taierea firului de plastic, se consuma mai putin decat sarma metalica, rolele se manevreaza mai usor. Dupa balotare exista optiunea infasurarii automate a balotilor in folie de plastic. Balotii pot fi infasurati in folie de plastic cu un infoliator Rotowrap,
PTF Häusser Germania (Fig. 2). Avantajele infasurarii balotilor in folie de plastic sunt: etansarea este ermetica, procesele de putrezire fiind intrerupte si balotul poate fi redeschis dupa o perioada de timp in vederea sortarii materialelor valoroase; transportul se face cu mijloace de transport normale (nu specializate pentru transportul deseurilor solide urbane); balotii nu emana miros neplacut; nu mai atrag pasarile.
Macpresse Italia ofera prese de balotat cu legare automata cu capacitate de pana la 60 t/h. Presa MAC 106 (Fig. 3) este un exemplu de presă foarte versatilă. Poate fi folosită atât în centrele de colectare deșeuri reciclabile, cât și în stații de sortare deșeu solid urban. MAC 106 are blindaj de HARDOX, are sectiunea canalului HxL de 750×1100 mm, sectiunea buncarului de alimentare de 1700×1020 mm, 4 legaturi, puterea motorului principal 45 kW, forta de presare 75 tf, 6 cicluri pe minut, capacitate de 508 mc/ora, productivitate pentru material cu greutatea specifica de 35 kg/mc de 8,5 t/ora.